Beköszönő
2016. április 15. Blog 2

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit a mai napon elinduló blogunkon. Reméljük, hogy bejegyzéseinket hasznosnak, elgondolkodtatónak és építőnek fogjátok tartani. Ma egy apologetikai cikkel kezdünk, és a jövőben is ez lesz a blogunk egyik fő témája. A kereszténység igazságának, racionalitásának, az ellene megfogalmazott kritikáknak a vizsgálatát fontos és szükséges területnek gondoljuk, különösen azért, mert a hitünknek egy sajátos jellemzője, hogy nem a világunktól elvonatkoztatott, absztrakt elképzelésekből áll, hanem számos ponton a valósággal összevethető.

Emellett még négy témában tervezünk cikkeket megjelentetni. Először is a Bibliával kapcsolatban: annak történetéről, értelmezéséről, magyarázatáról, hátteréről stb. sok érdekes kérdés és válasz van, amelyekkel szeretnénk az olvasóinkat megismertetni. A következő téma az etika, vagyis az erkölcsi vonatkozású vitás esetek és érvek tárgyalása lesz. Végül pedig két teológiai terület: a gyakorlati teológiai cikkeinkben azt szeretnénk vizsgálni, hogy hogyan kell és lehet a hitünket megélni, hogyan hat a világnézetünk a mindennapi döntéseinkre, mindezt a Szentírás fényében szemlélve; a rendszeres teológiai bejegyzésekben pedig olyan évszázadok, sőt -ezredek óta tanulmányozott keresztény tanokról tervezünk írni, mint Isten, ember, teremtés, bűn, Krisztus, megváltás, világvége stb.

Pár szó magyarázatot érdemel talán még a blogunk címe. A „webzegézis” egy szóösszerántás (tényleg így hívják ezt a dolgot), amelynek érthetőbb első tagja a web, a második pedig az egzegézis vagy exegézis, amely tágabb értelemben bármilyen szövegnek, szűkebb értelemben a Bibliának a magyarázatát, értelmezését jelenti. Úgy gondoltuk, ennek a két fogalomnak az együttese jól kifejezi a blogunk célját: kérdezni, gondolkodni, gondolkodtatni és – ha elfogadjátok tőlünk – tanítani szeretnénk arról, ahogyan a mai, minket körülvévő világ és az isteni kinyilatkoztatás vezeti az életünket mind intellektuálisan, mind praktikusan.

Blogunk bejegyzéseihez szívesen fogadunk akár támogató, akár (kulturált hangnemben) kritikus, továbbgondolásra sarkalló kommenteket az érdeklődő olvasóinktól. A kommentek részben előzetes moderálásra kerülnek, az oldal külsejében pedig még kisebb változtatások várhatóak, ezekben a türelmeteket kérjük.

Mindenkinek kellemes olvasást kívánunk!

A blog szerzői

Megosztás:

2 comments on “Beköszönő

  1. Nagyon örülök ennek a hiánypótló kezdeményezésnek! El is tárazom a linket a megfelelő helyre, hogy találkozzak a frissen felkerült írásokkal. Nagy bátorságot kívánok a nehezebb témákhoz, és sok kitartást ahhoz, hogy folyamatos élet legyen a blogon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük